Καθώς ο καύσωνας μας «χτυπά» ανελέητα τις περισσότερες καλοκαιρινές ημέρες, μια παγωμένη μπίρα ή ένα δροσιστικό κοκτέιλ φαντάζουν σαν όαση. Με πόσες θερμίδες, όμως, μας φορτώνουν και ποιο είναι το πιο υγιεινό καλοκαιρινό ποτό;
Από τη μία οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τα χαράτσια και από την άλλη η αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη, φαίνεται πως μπορούν εύκολα να… ενδυναμώσουν τη σχέση μας με το αλκοόλ. Λίγη παγωμένη μπίρα ποτέ δεν έβλαψε κανέναν, ενώ ένα καλοκαιρινό κοκτέιλ με πάγο μπορεί να κάνει τον κόσμο γύρω μας πιο δροσερό – αρκεί το ένα ποτήρι να μη γίνει 3-4 και ο κόσμος γύρω μας μοιάζει απλώς να μην έχει σταθερό έδαφος.
Καθώς, όμως, αναρωτιόμαστε τι να παραγγείλουμε ανάμεσα στα ποτά που....
αναδύουν καλοκαίρι και δροσιά, είναι καλό να γνωρίζουμε τι έχει να μας προσφέρει το καθένα και κατά πόσο δύναται να χαλάσει τους κοιλιακούς μας και να τους αντικαταστήσει με… μαξιλαράκια. Γι’ αυτό και συγκρίναμε για εσάς τα ποτά που προτιμάμε να καταναλώνουμε το καλοκαίρι και αναδείξαμε το πιο «ευγενικό» προς την υγεία και τη σιλουέτα μας.
- Μπίρα: to beer or not to beer?
- Mojito: ο αρχηγός των κοκτέιλ
- Ούζο: πάει «πακέτο» με το καλοκαίρι
Το καλό με το ούζο είναι ότι ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας, σε όλες τις περιστάσεις και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, σκέτο, με χυμούς ή με πάγο. Το κακό είναι ότι το ένα φέρνει τ’ άλλο και μαζί με το ούζο έρχονται και οι μεζέδες, μαζί με τους μεζέδες έρχεται ξανά το ούζο και μαζί με όλα έρχεται η μέθη και τα μερικά κιλά παραπάνω σε βάθος χρόνου. Τα τερπένια του ούζου (οι οργανικές ουσίες που εξασφαλίζουν το άρωμα του γλυκάνισου που περιέχει το ούζο) φαίνεται ότι έχουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και αντιφλεγμονώδη δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, την εμφάνιση καρκίνου και από διάφορες ασθένειες που αφορούν την καρδιά, αλλά και τη γήρανση του οργανισμού εν γένει, έσω κι έξω. Οι θερμίδες του, όταν αυτό προτιμάται σκέτο, υπολογίζονται ανάμεσα στις 120-150 σε μία δόση και καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τσιμπολογάτε καθώς το καταναλώνετε ή τουλάχιστον προτιμήστε να το συνοδεύσετε με αγγούρι και ντομάτα. Ακόμη, καλό είναι να προτιμάτε το ούζο το οποίο αναγράφει «από απόσταξη 100%» στην ετικέτα του και δεν αποτελεί αποτέλεσμα ανάμιξης διάφορων συστατικών.
- Caipirinha: μερικοί το προτιμούν… ξινό
Με βασικό συστατικό το λάιμ, το εθνικό ποτό των Βραζιλιάνων κάνει θραύση και στην Ελλάδα. Φτιάχνεται σχετικά εύκολα με το διάσημο βραζιλιάνικο ποτό Cachaça, 1 λάιμ, πάγο και ζάχαρη και δεν σας το συνιστούμε αν δεν είστε λάτρεις των πιο όξινων γεύσεων, γιατί το πιο πιθανό είναι να περάσετε το βράδυ σας με ξινισμένη έκφραση. Το κοκτέιλ αυτό, λόγω της έντονης παρουσίας του μοσχολέμονου, περιέχει αντιοξειδωτική βιταμίνη C, την ίδια στιγμή, όμως, οι δύο κουταλιές ζάχαρης ανά ποτό δεν είναι και ότι καλύτερο ούτε για τον οργανισμό, ούτε για τη σιλουέτα σας. Το επιβεβαιώνουν και οι θερμίδες του, που φτάνουν τις 150 περίπου.
- Μαργαρίτα φράουλα: επιδόρπιο σε ρευστή μορφή
Το… βαρύ πυροβολικό (τεκίλα) συναντά τη γλυκιά γεύση της φράουλας και μετατρέπεται σε ένα καλά «καμουφλαρισμένο» κοκτέιλ που κερδίζει κυρίως το γυναικείο φύλο, με το αντρικό να μην την προτιμά, αλλά να μη λέει «όχι» σε ένα ποτηράκι. Το ροζ του χρώμα και η ζάχαρη πείθουν ότι πρόκειται για ένα παιδικό κοκτέιλ, οι περισσότεροι, όμως, στη δεύτερη μαργαρίτα αρχίζουν να ακούν… πουλάκια, μιας και η «ύπουλη» τεκίλα, σε συνδυασμό με το Cointreau, κάνει πάντα τη «δουλειά» της. Οι φράουλες στο συγκεκριμένο κοκτέιλ, παρ’ όλ’ αυτά, του δίνουν μια υγιεινή χροιά με κυρίαρχη τη βιταμίνη C -η οποία επικρατεί και στην περίπτωση της μαργαρίτας λεμόνι- οι θερμίδες, όμως, του ποτού, (με τη ζάχαρη να απλώνεται στο χείλος το ποτηριού) φτάνουν μέχρι και τις 300. Αυτό σημαίνει ότι αν σκοπεύετε να το ρίχνετε συχνά έξω με μαργαρίτες, η ζυγαριά θα μετατραπεί σε εχθρό σας – κι εσείς σύντομα θα χρειαστείτε προσωπική οικονομική στήριξη.
- And the winner is…
Πηγή: clickatlife.gr, της ΤΖΟΥΛΙΑΣ ΤΑΣΩΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου